Friday, June 15, 2007

Napels in paniek

Van onze correspondent in Italie :

Het nieuws is pas nu bekend gemaakt, maar verleden week werden de inwoners van de Italiaanse havenstad Napels opgeschrikt door gerommel afkomstig van de berg Vesuvius. De laatste uitbarsting dateert ondertussen van 1944, maar de vulkaan blijft nog steeds actief en wordt continu gemonitord. Ongeveer 700.000 mensen wonen in de onmiddellijke nabijheid van de berg.

Na het ongewone fenomeen werd het Osservatorio Vesuviano overstelpt met ongeruste telefoontjes. De werknemers aldaar zaten met hun handen in het haar. Hun meetinstrumenten wezen allerminst op een verhoogde activiteit, doch konden ze niet ontkennen het geluid gehoord te hebben. Maar een pasklare verklaring voor het fenomeen hadden ze niet. Men zag niet meteen een reden tot ongerustheid maar er werd desalniettemin een grootschalig onderzoek ingesteld. Al gauw werd de oorzaak gevonden. Bleek dat onze landgenoot Warre M. uit Heverlee, die opdat moment als toerist de berg aan het beklimmen was kampte met een aanzienlijke hoeveelheid lucht in het spijsverteringskanaal. Gevolg van het te gulzig nuttigen van de laatste maaltijd op de flanken van de berg. Zeer mooi uitzicht trouwens voegde Warre er aan toe.

Warre diende te beloven om bij een volgend bezoek aan de berg de autoriteiten op voorhand te verwittigen om zulks een herhaling in de toekomst uit te sluiten.

De beklimming was overigens zeer de moeite alsnog onze onfortuinlijke landgenoot.

No comments: