Thursday, August 9, 2007

Action Painting

Action painting is schilderkunst waarin de bewegingen van de kunstschilder nog te herkennen zijn. De actie van de kunstenaar is in het kunstwerk te zien.

Het is een vorm van hedendaagse, abstracte kunst waarbij de schilder geconfronteerd wordt met het schilderij als de voornaamste werkelijkheid, die hij brutaal te lijf gaat. De kunstenaar probeert de actie, de geste van het maken op het doek over te brengen. Het kunstwerk staat voor een herinnering aan de handeling, de actie.


De grote figuur van het abstract expressionisme in Amerika is Jackson Pollock (1912-1956).

Een hedendaagse Belgische action painter is bijvoorbeeld Warre Michiels ( 2007 - ), Werkt uitsluitend op pamperdoek. Hoewel zijn schilderijen niet "toevallig" tot stand komen, lijkt het alsof de verf op doek gesmeten is. De doeken zijn desondanks weloverwogen tot stand gekomen, maar de snelheid van de creatie is "gevangen"


Warre tijdens de creatie van zijn jongste werk. "Impressie van een zonsopgang, gevangen in oranje en gifgroen "

Onze jonge kunstenaar is overigens bijzonder produktief de laatste dagen. Indien u geïntresseerd bent in de aanschaf van één van zijn werken : Het is het moment. U kan een gesigneerd exemplaar ontvangen vanaf 875 euro. Een Warre Michiels past in elk interieur !

Ter info Jackson Pollock's N°5 is in 2006 verkocht voor 140 Miljoen dollar

No comments: