Thursday, August 23, 2007

Jongens en Wetenschap

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. De witte wijn is de bekendste, maar ook rosé champagne is volwaardige champagne.

Champagne wordt over het algemeen gemaakt uit een mengsel van blauwe en witte druiven. De enige witte druif die is toegestaan, is de Chardonnay en de enige twee blauwe druiven zijn Pinot Noir en de Pinot Meunier

De meester wijnmaker inspecteer met zorg de druiven voor de pluk. Het wordt een goede oogst.
Eerst wordt een witte droge basiswijn gemaakt.
Verschillende soorten wijnen en verschillende jaren - tenzij het om een champagne van een bepaalde jaargang gaat, een millésime - worden geassembleerd tot een cuvée en worden gebotteld. Voordat de fles met een stop wordt afgesloten, is er een beetje liqueur du tirage, een mengsel van rietsuiker (24 g/l), belegen wijn en gist in gedaan.

Eenvoudige champagnes moeten minstens een jaar zo blijven liggen en de champagnes met jaartal drie keer zo lang.

De meester wijnmaker volgt de rijping nauwgezet

Meestal laat men ze nog veel langer rijpen in de kelders van Reims en Epernay, voordat men de flessen schuin legt in "pupitres" en steeds weer draait zodat de verontreinigingen zich naar de hals bewegen. Dit proces wordt de remuage genoemd. Wanneer de restanten van de gist zich opgehoopt hebben in de hals van de fles, volgt het degorgeren. Men laat de halzen bevriezen, waarna de stop machinaal wordt verwijderd. Door de druk van het koolzuur wordt de ijsprop met de verontreinigingen eruit geslingerd.

De dosering van de liqueur d'expédition, met suiker gemengde wijn waarmee men de flessen vóór verzending bijvult, is bepalend voor het type champagne. Als er alleen droge wijn wordt toegevoegd, ontstaat er een champagne non dosé, brut nature, ultra brut, extra brut of brut intégrale. Hoe meer liqueur er is toegevoegd, hoe zoeter de champagne - van brut tot doux. Voor de grote champagnehuizen is de brut zonder jaartal (brut sans millésime) het belangrijkst, want zij ontlenen hun roem aan het onveranderlijke karakter en de constante kwaliteit van deze wijn.

Maar pas op de champagne wordt met liefde gemaakt. Matig uw gebruik.

2 comments:

Flip said...

Vanuıt het verre Istanb- Constanti- Byzan- enfin den turk eindelijk nog eens op ulliejen blog gezeten. Staat ook mooi op de google analytics natuurlijk, geen dank, geen dank.

Hoe ginder? Verbaaaaaas ons!

warre said...

U vraagt wij draaien. Verbaas uzelf aan de supersnelle link naar de wespenwebstek. Daar heb je vast niet van terug !